Stramt tungebånd

Hvad er et stramt tungebånd?
Tungebåndet kan i nogle tilfælde ses som en lille streng på undersiden af tungen.
Tungebåndet er ét bånd og betegnelserne: forreste del (ATT) og bagerste del (PTT), angiver hvor på tungens underside båndet hæfter. 

Mange har den opfattelse, at man kun kan have et stramt tungebånd, hvis tungen ikke kan komme ud af munden eller hvis tungen har hjerteform. Dette er en fejlagtig forforståelse, da et stramt tungebånd altid bør vurderes på baggrund af udseende, bevægelighed og symptomer.

Hvilke udfordringer kan stramt tungebånd medføre?
Følgende symptomer er dem som oftest ses ved stramt tungebånd hos babyer og børn:

Hos babyer:
– Svært ved at danne eller fastholde vacuum
– Kliklyde under spisning, både ved bryst eller flaske
– Kløjes i mælken
– Spæilder mælken ud af mundvigene
– Suttevabler på barnets læber
– Affladet gummer
– Luft i maven eller forstoppelse
– Besværet vejrtrækning

Hos babyer oplever vi jævnligt at problemerne først opstår senere i ammeforløbet. Dette skyldes bl.a. at barnet er hjulpet godt på vej i starten af sutterefleksen og der ofte kommer flere kompenseringer hen af vejen, som besværligører amningen. 

Hos børn:
– Nedsat tungemobilitet (bevæge tungen sidelæns samt op/ned)
– Sprog udfordringer
– Kropslig uro, rastløshed, koncentrationsbesvær
– Mundånding
– Spændinger i nakke, ryg, kæbe og bækken.
– Hovedpine
– Natlig svedtendens

 

Hvordan undersøges et stramt tungebånd korrekt?

Her i klinikken foretages en grundig mundmotorisk funktionsundersøgelse. Vurderingen foretages ud fra tre konkrete faktorer:

1. anatomisk stramhed eller restriktion. Hvordan ser det ud og hvordan føles vævet?
2. er der funktions besvær eller -nedsættelse? Her vurderes tungens mobilitet, styrke og udholdenhed i funktion.

3. symptomer og udfordringer.

Ønsker du selv som voksen at få vurderet tungebåndet eller at få dit større barn undersøgt, anbefaler vi altid, at du booker en tid hos Sandra. Har din baby symptomer på stramt tungebånd, kan du booke en tid både ved Sandra eller Camilla. Vi er begge uddannede i OMFT, men det er kun Sandra, der tilbyder fuld undersøgelse og træningsforløb til de større børn og voksne. 

På baggrund af undersøgelsen og vurderingen planlægges det individuelle forløb ud fra jeres ønsker og behov. Vi vejleder og guider jer i beslutningsprocessen, men det er altid dit/jeres valg, hvorvidt i vælger at tungebåndet skal klippes eller ej. 

Der findes forskellige måder at klassificere et tungebånd på. Her på klinikken benytter vi altid de kliniske retningslinjer for stramt tungebånd som er gældende for babyer op til 4 mdr. 

Det er helt normalt at din baby ikke begynder at spise bedre lige umiddelbart efter klip af tungebåndet. Ofte tager det noget tid for barnet at lære en ny teknik, men barnet kan også være smertepåvirket lige umiddelbart. 

Tak til Camilla som hjalp med at finde ud af, hvad min søn ‘fejlede’, når ingen andre ville/kunne. Hun har hjulpet os så meget og gør det stadig! Vil klart anbefale Camilla, hun er så dygtig og erfaren! Og et ekstra plus, så er hun bare virkelig sød! I dag har jeg en helt anden baby. Takket være Camilla!

Camilla Maints Hansen

Autoriseret osteopat & fysioterapeut

Sandra Holm Poulsen

Autoriseret fysioterapeut og OMFT – terapeut